• Ben je zoekende in je geloof, of hebben de traditionele vormen van geloven steeds minder betekenis voor je?
  • Wil je toch graag gewoontes en praktijken onderhouden om je geloof, hoop en liefde te ondersteunen?
  • Verlang je naar een nieuwe start in je leven met God?


Op zondag 1 januari 2023 start Jos Douma binnen de School voor Spiritualiteit de online cursus ‘Leven met God in 12 eenvoudige woorden’. Dat is een twaalfweekse cursus op basis van het boek ‘Naakte spiritualiteit. Leven met God vanuit twaalf eenvoudige woorden’ van Brian McLaren.

Bekijk ook deze Short op YouTube!

Wat brengt de cursus je?

De cursus helpt je om terug te gaan naar de kern van je leven met God. Stel dat je alles wat je meekreeg rond het christelijk geloof even los zou laten om een nieuw begin te kunnen maken, waar zou je dan beginnen? Wat houd je dan over?

De cursus reikt je 12 eenvoudige woorden aan die elk staan voor een gewoonte of oefening die je helpt om op dagelijkse basis te leven met God. Ook raak je vertouwd met de verschillende fases (of: seizoenen) die er in je spirituele leven kunnen zijn.

De basis van de cursus is dat je twaalf zondagen ’s morgens om 8.00 een mail ontvangt met daarin links naar het materiaal van de betreffende week (een video, korte podcast, teksten, oefeningen) waar je op het moment dat het jou het beste past mee aan de slag kunt. Ook zullen er enkele live webinars zijn op nog aan te kondigen tijdstippen.

Boek

De cursus is gebaseerd op het boek ‘Naakte spiritualiteit. Leven met God vanuit twaalf eenvoudige woorden’ van Brian McLaren. Het is raadzaam dit boek aan te schaffen (bij voorkeur bij de locale boekhandel). Maar het is ook mogelijk om de cursus te volgen alleen op basis van het in de cursus zelf aangereikte materiaal (teksten, video’s, podcasts, oefeningen etc.).

Samen

Het gaat om een online cursus dus alles wordt online aangereikt. Voor een sterker samengevoel en om elkaar aan te moeidgen kan het goed zijn om zelf groepjes te vormen met mensen met wie je bijvoorbeeld via whatsapp uitwisselt wat je ervaringen zijn. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om fysiek samen te komen.

Kosten

Aan het meedoen aan deze cursus zijn vooraf geen kosten verbonden. Na afloop zal er een donatie worden gevraagd met als richtlijn 25 euro. Maar als je geen of weinig financiële middelen hebt, is het ook prima als je meedoet zonder na afloop een donatie te geven!

Data

De cursus start op 1 januari 2023. Als je je aanmeldt ontvang je twaalf zondagen lang (tot en met zondag 19 maart 2023) om 8.00 uur ’s morgens een mail met het materiaal van de dan begonnen week.

Er is ook een introducerend webinar op vrijdag 30 december 2022, ’s avonds om 20.00 uur. Tijdens dit webinar word je ingeleid in de bredere thematiek en opzet van de cursus.

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaande button.


Naakte spiritualiteit
Leven met God vanuit twaalf eenvoudige woorden
Brian McLaren

Onze levens zijn vaak zo vol en druk dat gebed en spirituele oefeningen erbij inschieten. Als we er wel mee bezig zijn, is dat al snel vanuit schijnheiligheid en ‘zelfverbetering’.

Zonder het jargon te gebruiken waar we zo gewend aan zijn, legt McLaren in ‘Naakte spiritualiteit’ op een frisse en toegankelijke manier de kernbegrippen van gebed bloot. Brian McLaren verzamelde in de afgelopen jaren deze begrippen en deelt nu in dit praktische boek open en eerlijk zijn ervaringen en inzichten – maar ook de uitdagingen. Met twaalf woorden als basisstructuur laat hij zien hoe we contact kunnen maken met God op een praktische, duurzame en echte manier, zonder dat het ingewikkeld hoeft te zijn. Ook deelt hij hoe we die verbinding kunnen gebruiken om anderen te dienen.

Twaalf eenvoudige woorden

De twaalf woorden, verdeeld over vier ‘seizoenen’ zijn:

Eenvoud: het lenteachtige seizoen van spirituele bewustwording.
1 Hier
2 Dank
3 O

Complexiteit: het zomerse seizoen van spiritueel sterker worden.
4 Sorry
5 Help
6 Alstublieft

Verbijstering: het herfstige seizoen van spirituele overleving.
7 Wanneer
8 Nee
9 Waarom

Harmonie: het winterse seizoen van spirituele verdieping.
10 Ziehier
11 Ja
12 (…)